Lisede Sayısal Derslere Nasıl Çalışılır?
Öğrencilerin sözel ve sayısal derslere çalışma yöntemleri farklı olmalıdır. Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji sayısal ders kabul edilmektedir. Ancak içerik olarak Matematik, Geometri, Fizik diğer derslere oranla daha fazla sayısaldır. Her ne kadar öğrenciden öğrenciye fark etse de lisede okuyan öğrenciler sayısal derslere çalışırken belli başlı yöntemleri kullanmalıdır.
Öğrenci sayısal ders çalışırken şu hususlara dikkat etmelidir:
- Sayısal dersler temel gerektirir. Bu nedenle özellikle matematik, geometri ve fizik derslerine çalışırken en temel konudan eksiğimizi tamamlayıp konu sırasına göre ilerleme yapmalıyız. Aksi taktirde ilk konular eğer öğrencide tam anlamıyla oturmamışsa yeni konu da eksik kalacaktır.
- Sayısal konularda konu anlatımı yapılırken çok fazla sözel ifadeyle karşılaşmayız. Daha çok terimlerle konu özetlenmeye çalışılır. Bu nedenle öğrenciler terimlerin anlamlarını bilmedikleri için konuyu anlamakta zorluk yaşamaktadırlar. Bu nedenle o dersin hangi dili konuştuğunu anlamak gerekmektedir. Örneğin matematik dilinde, ∞ ≤ ≈ ≠ gibi simgelerin ne anlama geldiği bilmek konuyu anlamakta yardımcı olmaktadır.
- Diğer taraftan formüller ve kavramlar sayısal derslerin vazgeçilmezidir. Genellikle öğrenciler formülü ezberleyip nerede kullanacakları konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu nedenle formülü ezberlerken formüldeki terimlerin ne anlama geldiğini, hangi amaçla formülün kullanıldığını ve formülün nasıl kullanacağını da öğrenmeleri gerekmektedir. Bu başarabilmek için örnek soru çözümlerine bakmak yeterli olacaktır.
- Sayısal derslerde başarılı olmanın yolları için sadece konuyu çalışmak yeterli olmaz. Öğrencinin soruyu analiz edebilme, denklem kurabilme ve yorumlama yeteneklerini de kullanması gerekmektedir. Özellikle yorumlama gücünüzün gelişebilmesi için farklı soru tarzlarını görmeniz gerekmektedir. Bu da çok soru çözmekle mümkündür.
- Sayısal derslerin soru çözümünde neyin nereden geldiğini, hangi formülün ne amaçla kullanıldığını ve elde edilen sonucun istenilen ile ne ilgilisi olduğunu not almak, konuyu kavrama da oldukça etkilidir.
- Sayısal dersler görsel algıyı doğrudan ilgilendiren dersler olduğundan bu derslere çalışırken görsel olarak dikkatimizi çekecek şekilde bolca renkli post-itler, fosforlu kalemler, not kağıtları vs. kullanmalıyız.
- Sayısal derslerde diğer derslerde de olduğu gibi yapılamayan soruların çözümlerinde ve anlaşılmayan konularda öğretmenlerden destek almak, video çözümlerini izlemek faydalı olmaktadır.
- Fizik ve kimya dersleri için deney izlemek de yine konuyu hızlı kavramak açısından önemlidir. Bazen açıklama yapılan konuyu anlamakta güçlük yaşarız. Ama o konuyu görselleştirdiğimizde daha kolay algılayabiliriz. Bu nedenle deney videoları izlemek etkili bir yöntemdir.
- Geometri için soru üzerinde bol bol çizim yapmak, çözümü kolaylaştırabilecek formülleri çizerek denemek oldukça önemlidir.
- Sayısal dersler okuduğunu anlamayla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle bolca kitap okumaya devam etmek sayısal ders başarısını artırmaktadır.
Sayısal öğrenciler YKS sınavına nasıl hazırlanmalı?
Öncelikle kolay-temel, orta düzeyde soru tarzlarıyla öğrenci işlem yeteneği kazanmalıdır. Daha sonra zor sorularla yorumlama yeteneğini ve sorulara bakış açısını geliştirmelidir. Nihayetinde de yeni nesil soruları rahatlıkla çözebilme kabiliyeti kazanmış olacaktır. Bu nedenle kitap seçimi de bu sıralamayla yapılmalıdır.
Öğrenciler ayrıca TYT ve AYT olarak ayrılan bölümleri konu konu eksik kalmadan bitirmelidir. Mümkünse 11. sınıfta TYT konularının tamamını bir kere bitirmelidir. YKS yaz kursları ile birlikte TYT konularını tekrar baştan başlamalı ve ara vermeden AYT konularını da ekleyerek en geç nisan ayında bütün konuları bitirmelidir.
Son olarak öğrenciler farklı yayın evlerini takip etmelidir. Sadece tek bir kaynaktan ilerlemek yaratıcılığımızı ve yorumlama gücümüzü geliştirmez ama farklı kaynaklar soru tarzları ve konuyu ele alma biçimleri farklı olduğunda oldukça faydalı olacaktır.
Sayısal dersler gerçekten zor mu?
Bir çok öğrenci zorlansa da sayısal dersler aslında çok zor değildir. Genel olarak bu dersler terim ve kavram öğrenimi, bol soru çözümü, video içerik ve deney izlenimi ile geliştirilebilecek derslerdir. Bu derslerde zorluğu aşmanın en önemli yolu ise öğrencinin bu derslere karşı olan ön yargılarını kırmasıdır. Ben yapamıyorum diyerek üzerine gidilmediğinde yapılması mümkün olan sorular bile cevapsız kalır. Elbette herkesin matematik mühendisi olmasını yada YKS sınavında tulum çıkarmasını beklemiyoruz ama en azından temel konularda her öğrencinin yapabileceği sorular vardır.
Sayısal Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?
Diğer derslerde olduğu gibi sayısal derslerde de disiplin, istikrar, bol soru çözümü önemli yer tutmaktadır. Bunların yanı sıra deney yapmak, uygulama yapmak, formülleri gerektiği gibi öğrenmek ve kullanmak da başarıyı etkiler. Kısacası ezber yaparak değil işin mantığını kavrayarak sayısal derslerde başarıyı yakalarız.