Niçin Kitap Okumalıyız ?
KİTAP OKUMAK SINAVDA BİZE FAYDA SAĞLAR MI?
Gireceğiniz sınavlarda rakiplerinize fark atmanızı sağlayacak bir aktivite varsa o da hiç şüphesiz kitap okumaktır. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak kitap okumak akademik başarıyı yaklaşık %35 oranında arttırmaktadır.
Kitap Okumanın Akademik Gelişime Katkısı Nedir?
Okumak, daha özgür bir hayatın kapısını aralayan ve insanları cahilliğin prangalarından kurtaran, öğrenmenin en etkili ve sihirli anahtarlarından birisidir. Okumanın amacı ise kişiye sadece okuryazarlık kazandırmak değil, okumayı yaşamın vazgeçilmez bir unsuru haline getirmek, kişinin çeşitli bilgi kaynaklarına yönelmesini sağlamak, bu kaynaklardan edindiği bilgileri günlük hayatına dönüştürebilmek, dünya çapında bir ufkun açılmasını sağlamak, belki de en önemlisi kendini ve evreni anlayabilmektir.
Okumayı alışkanlık haline getirmiş bireylerin ise hem eğitim hayatlarında hem de sosyal hayatlarında başarı ihtimallerinin yüksek olması beklenir. Çünkü okuma alışkanlığı, akademik performansı arttırmak için en önemli uygulamalardan bir tanesi olarak değerlendirilebilir. Düzenli okuma, düşünme kabiliyetini ve kelime hazinesini arttırır, sözel beceri ve yazma yeteneğini geliştirir, bakış açısını genişletir. Okumaktan keyif alan ve almayan kişilerin akademik başarıları karşılaştırıldığında okumayı seven ve alışkanlık haline getiren kişilerin okuma-anlama yeteneklerinin geliştiği, hafıza kapasitelerinin genişlediği, çok yönlü düşünme becerilerinin arttığı ve genel kültür seviyelerinin yükseldiği görülmüştür. Akademik başarıyı görünür kılan en belirgin göstergelerden birisi de öğretmenler tarafından verilen notlardır. Öğrencinin başarılı ya da başarısız olarak nitelendirilmesinde öğretmenlerin verdiği notlar etkindir. Yapılan bir araştırmada, Türkiye’de ilköğretim birinci kademe öğrencilerinin okudukları 100 kelimelik bir metnin 70 kelimesini, lise öğrencilerinin 50 kelimesini, üniversite öğrencilerinin ise 35 kelimesini anlayamayıp ikinci kez okudukları belirlenmiştir (Akyol, 2005). Araştırmanın sonucuna göre okuma alışkanlığının okul başarısı üzerindeki etkisi değerlendirilebilir. Çünkü okuduğunu tam olarak anlayamayan yahut okuma becerisi düşük öğrencilerin diğer derslerde de başarı gösteremeyeceği varsayıldığında, öğrencilerin akademik başarılarını etkileyen faktörlerin en başında okuma alışkanlığı eksikliğinin olduğu söylenebilir.
İnsanoğlunun anne karnından itibaren dış dünyadaki sesleri duyabildiği bilgisi, bireylere kitap okuma alışkanlığının nasıl ve ne zaman kazandırılmaya başlanmalı sorusuna da cevap niteliğindedir. “ ‘Niye kitap okumuyorlar?’ demek, ‘Niye piyano çalmıyorlar?’ demek gibi bir şeydir. Kafayı kitap okumaya alıştırmak parmakları piyano çalmaya alıştırmaktan kolay değildir. Ona göre yetişmek, ona göre hazırlanmak lazım gelirdi. Okumak bir kitaptan alınan elemanlarla kendine manevi bir dünya yapmak, onun içinde tek başına yaşayabilmek demektir. Bu, ta çocukluktan başlayan uzun alışkanlıklar ve egzersizler neticesidir”( Reşat Nuri Güntekin). Ayrıca örneği oluşturulmayan bir eylemin söylemi, ne kadar tekrarlanırsa tekrarlansın muhatabın davranışlarında herhangi bir değişiklik oluşturmayacağı, oluştursa bile bunun devamlılık göstermeyeceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Her gün, düzenli olarak 1 saat kitap okumak:
- Kelimeler arası göz sıçramasını artırır; bu da okuma hızının artması demektir. Okumanızın hızlanması ise sizin uzun paragraf sorularını daha hızlı bir şekilde çözmenizi sağlayacaktır.
- Dikkatinizi daha iyi toparlamanızı sağlayarak soru metnindeki detayları daha çabuk kavramanıza yardımcı olur.
- Beyni ve zihni her daim canlı tuttuğundan kolay öğrenmenizi sağlayacak ve sınav esnasında bildiklerinizi hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.
- Farklı bakış açıları kazandırarak, yorumlama yeteneğinizi geliştirir. Bu da okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayanan yeni nesil soruları doğru çözmenizi sağlar
- Anlatım bozukluğu sorularında cümledeki bozukluğu hemen görmenizi sağlar.
- Analiz ve mantığa dayalı soruları çözme becerinizi geliştirir.
- Sorularda doğru neden-sonuç ilşkisini kurmanızı sağlar.
- Hikayesi olan uzun matematik sorularının çözümünü daha çabuk keşfetmenizi sağlar.