LGS’ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Liselere Giriş Sınavı(LGS)’na hazırlanan öğrenciler öncelikle sınavın uygulanma amacına yönelik bilgi sahibi olmalıdır. Daha sonra ise sınavın fiziksel şartlarına yönelik yani sınavın uygulanışı, süresi, soru sayısı ve içeriğiyle ilgili bilgiye sahip olmalıdır. LGS’ye girme zorunluluğu olmamakla birlikte sınava girmeye karar veren öğrencilerin aşağıdaki önerilere dikkat etmesi adayın sınav başarısını artırmaktadır. Bu önerileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Doğru Hedef: Öncelikle öğrenciler doğru hedef belirlemelidirler. Bu konuda aile ve öğretmen desteği büyük önem taşımaktadır. Öğrencinin isteği ve yeteneği doğrultusunda ulaşabileceği ve başarılı olabileceği muhtemel olan hedefler tercih edilmelidir.
- Kararlılık ve Düzenli Çalışma: Öğrenciler belirledikleri hedeflere ulaşabilmek için sınav tarihine kadar belirli bir düzen içerisinde, kararlılıkla ve pes etmeden çalışmalıdır. Sınava hazırlanan öğrencilerin düzensiz çalışması en çok yapılan yanlışlardandır. Örneğin bir hafta sıkı bir tempo ile çalışıp diğer hafta çalışmayı gevşek tutması kesinlikle başarıyı düşüren yanlış bir yöntemdir. Bazı dönemlerde ümitsizlik ya da başaramama korkusu yaşanabilir. Ancak her inişin bir yükselişi olduğunu unutmamak ve bu nedenle de hedefe ulaşabilmek için düzenli, sistematik ve kararlı bir şekilde çalışmaya devam etmek gerekmektedir.
- Stres yönetimi: Öğrencilerin sınav kaygısı yaşamaları çok doğaldır. Üstelik her öğrenicinin biraz da olsa mutlaka bir sınav stresini taşıması gerekmektedir. Çünkü stres bir motivasyon aracıdır. Ancak stresi kontrol altında tutmak önemlidir. Yüksek sınav kaygısı taşımak ya da hiç kaygılanmamak doğru değildir. Yüksek sınav kaygısı taşıyan öğrencilerin hedeflerini ve çalışma planlarını öğretmenleri ve aileleri ile birlikte tekrardan gözden geçirmeleri gerekmektedir. Doğru hedef ve doğru çalışma planı belirleyen öğrencilerin sınav kaygıları da düşük olmaktadır. Bunun yanında öğrencilerin başaramama korkusunu yenebilmeleri için a,b,c planlarının olması gerekmektedir. Bu durum onların kaygısını azaltacak ve her ihtimale karşı bir hamle üstünlüğü hissi verecektir.
- Doğru Çalışma Planı: Öğrenciler hedeflerine ulaşabilmeleri için öncelikle kendilerine uygun öğrenme yöntemlerini keşfetmelidirler. Daha sonra hedefe uygun günlük, haftalık ve aylık olmak üzere ders ders ve konu konu çalışma planı oluşturmalıdırlar. Öğrenci mutlaka sınava dahil olan konularınla ilgili bilgi eksiğini gidermelidir. Çalışma planının içerisinde çalışma süresine ve çözmeleri gereken soru sayılarına yer vermelidirler. Bu noktada öğrencinin konu eksiği varsa konu tekrarlarının da çalışma planına dahil etmesi gerekmektedir. Ayrıca sayısal ve sözel derslere çalışma şekli öğrenciden öğrenciye farklılık gösterebileceği için kendilerine uygun doğru tekniğin tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca çalışma planının içerisinde günlük kitap okuma hedefine de yer verilmelidir. Kitap okumak özellikle paragraf ve yeni nesil soru tarzları için oldukça faydalıdır.
- Zaman Yönetimi: Öğrenciler okul ve sınav temposunu birlikte yürütmek zorundadırlar. Bu nedenle özellikle televizyon, telefon, tablet , sosyal medya takibi vb. gibi vakit alan, beyni yoran ve algıları kapatan etkenlerden uzak durmalıdır. Arkadaşlar ile vakit geçirme ve sosyal aktiviteler ile meşgul olma konusunda da çalışma planı dahilinde süre kısıtlaması koymak gerekebilir. Ayrıca öğrenciler uyku düzenlerini de gözden geçirmelidirler. Özellikle hangi saatlerde verimli olabildiklerini düşünüyorlarsa çalışmalarını o saatlerde yoğunlaştırmaları gerekmektedir. Ancak biyolojik açıdan bilimsel olarak genel kabul görmüş verimli ve etkili ders çalışma saatinin sayısal dersler için sabah , sözel dersler için akşam olduğu unutulmamalıdır. Öğrenci her ne kadar gece verimli olduğunu düşünse de hem okula gittiği için hem de sınav sabah yapılacağı için kendisini sabah ya da gündüz saatlerinde ders çalışmaya alıştırmalıdır.
- Doğru Kaynak Seçimi: LGS’ye hazırlanan öğrenciler için en önemli konulardan biri de doğru kaynak seçimidir. Öncelikle öğrencinin seviyesi öğretmenler veya eğitim koçları tarafından belirlenmelidir. Sonra kolaydan zora doğru sınavın tarzına uygun farklı kaynaklar edinilmelidir. Öğrencinin daha fazla kaynağa ulaşarak farklı soru tarzlarını çözmesi öğrencinin ufkunu artıracağından başarıya da beraberinde getirecektir.
- Deneme Çözümü ve Analizi: LGS öğrencileri deneme çözerken; sabah saatlerinde çözmeye ve kronometre tutmaya dikkat etmelidirler. Ayrıca deneme çözümü yaparken uyguladığı çözüm sırasını (Örneğin: Matematik, Türkçe, Fen…) değiştirmemeye özen göstermelidir. Boş bırakılan sorularda motivasyonu düşürmeden devam etmeli ve sorulara önyargılı yaklaşmamalıdır. Soruları okurken ayrıntılara dikkat edilmeli ve önce soruyu anlamalıdır. Unutmayalım soruyu anlamak çözümün yarısıdır. Deneme çözdükten sonra cevapları kontrol edilmeli, boş bırakılan ve yanlış yapılan sorularda mutlaka destek alınmalıdır. Analizi yapılmayan deneme öğrenciye kalıcı yönde bir başarı getirmez. Ayrıca denemelerde oldukça sık karşılaşılan soruları içeren bir deneme defteri oluşturulabilir. Sınava yakın tarihlerde geçmiş yıllara ait denemeler bolca çözülmelidir.
- Fiziksel Ortam: LGS’ye hazırlanan öğrencilerin odası ve çalışma masası düzenli olmalıdır. Ders çalışırken masada veya odada dikkati dağıtabilecek tüm unsurlar göz önünden kaldırılmalıdır. Bunun yanı sıra çalışma motivasyonunu artıracak ışık, ses ve esans konusunda düzenleme yapmak faydalı olacaktır. Postit, fosforlu kalem, yazı tahtası gibi materyaller kullanmak da çalışma esnasında odaklanmamıza yardımcı olacaktır.
Özetle LGS’ye hazırlanan öğrencilerin en kısa zamanda kendilerine uygun bir hedef belirlemeleri gerekir. Bu hedefe giderken kendilerine güven duymaları ve ders ayrımı yapmadan, önyargılı olmadan düzenli çalışmalıdırlar. Tabi ki anlayarak bolca kitap okumaları da işlerini kolaylaştıracaktır.